maanantai 22. marraskuuta 2010

YLE: Vihreä kaupunki

Sain viikonloppuna katsottua tallentamani kaksiosaisen dokumentin Vihreä kaupunki, jonka ensimmäinen osa käsitteli täydellistä ekotaloa ja toinen arkkitehtuurin voimaa. Dokumentin on toimittanut Pasi Toiviainen, mies, joka vaihtoi arkkitehdin ammattinsa ympäristötoimittajan työhön koska ei halunnut enää olla mukana rakentamassa uutta.

Dokumentissa kuitenkin tutkaillaan uusia rakennuksia, vihreää rakentamista, ekotaloja ja innovaatioita sekä kuullaan asiantuntijoita: arkkitehtejä, energiatutkijaa, ympäristöpsykologia. Ekorakentajat tuntuvat jakautuvan kahteen kastiin: niihin, jotka luottavat teknologisiin ratkaisuihin ja niihin, joiden mielestä luonnonmukainen rakentaminen, "luomutalot", ovat yksi ratkaisu ekokatastrofin pysäyttämiselle.

Dokumentin mukaan maailma on katastrofin partaalla, ja meillä on enää muutama vuosikymmen aikaa muuttaa maailman kulkua. Toivaisen mukaan arkkitehtuurin on oltava eturintamassa luomassa uutta symbioottista suhdetta planeettamme kanssa. Samoin ihmisten elämäntavan ja ajattelutavan on muututtava. Dokumentin tärkein sanoma mielestäni oli se, että ihmisen on tehtävä sovinto luonnon kanssa; ihmisen ei tule pyrkiä hallitsemaan luontoa vaan tulee alistua sille.

Ohjelmassa esiteltiin mielenkiintoisia ajatuksia, visioita ja ennen kaikkea rakennuksia. Katsojille näytettiin savitaloja, olkitaloja, heinäpaalirakenteisia taloja, maailman korkein puinen asuintalo sekä auringon liikkeen mukaan pyörivä talo.

YLE:n sivujen mukaan dokumentti kuvattiin vuosina 2009 - 2010 yhdessätoista maassa eri puolilla Eurooppaa. Jäin miettimään sarjan tekijöiden kuvausreissujen takia jättämää hiilijalanjälkeä - matkustiko koko tuotantoryhmä tosiaan ympäri Eurooppaa kuvaamassa ja haastattelemassa, ja olisiko dokumentin teossa voitu hyödyntää paikallisia filmiryhmiä tai digitaalisia neuvottelutekniikoita reissaamisen sijaan?

Dokumentti kuitenkin puolustaa paikkaansa; se kertoi asiantuntijoiden suulla ekorakentamisesta, joka tulee tulevaisuudessa entistäkin tärkeämmäksi.

Ja mitäkö itse opin? Ensinnäkin sen, ettei uutta kannattaisi rakentaa. Jos kuitenkin rakentaa, niin se pitäisi tehdä kestävästi ja sopusoinnussa luonnon kanssa. Täytyy vielä miettiä uudelleen sitä kauan haaveilemaani keittiöremonttia.

Jaksot ovat vielä vähän aikaa katsottavissa YLE Areenalla:

Vihreä kaupunki: Täydellinen ekotalo
8.12.2010 klo 19.00 asti.
Vihreä kaupunki: Arkkitehtuurin voima
15.12.2010 klo 19.45 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti