torstai 25. marraskuuta 2010

Kirjat: Laiskan lissun opas ekoelämään


Brittiläisen Anita Naikin kirja ”Laiskan lissun opas ekoelämään” (”The Lazy Girls Guide to Green Living”, Piatkus Books Limited, Lontoo 2007) houkuttelee lukijat ympäristöystävällisemmiksi helpoilla vinkeillä. Kirjailija osoittaa, että ekoilun ei tarvitse olla ryppyotsaista tai hippitouhuilua vaan että se on oikeasti helppoa ja hauskaa ja että jokainen voi vaikuttaa maailman tilaan omilla valinnoillaan.

Kirja kattaa seuraavat alueet: kauneus, terveys ja muoti, vihreä ruoka, matkustaminen ja elämäntapa. Teoksesta löytyy vinkkejä myös kohti vihreämpää elämää ja vihreän elämän aakkoset. Paljon vihreää, mutta onneksi vihreä onkin muodissa.

Teoksen kohdeyleisöä ovat lähinnä nuoret naiset – kuten kirjan nimikin jo kertoo. Kirja innostaa miettimään omia valintojaan, sillä esimerkit ovat oikeasti helposti toteutettavissa – tiedän muun muassa seuraavalla käsienpesukerralla, että sähköiset kuivaajat ovat kaksi kertaa energiatehokkaampia kuin paperipyyhkeet tai että maailmassa käytetään vuosittain 500-1000 miljardia muovikassia eli noin miljoona minuutissa. Niiden hajoamiseen menee kaatopaikalla yli tuhat vuotta. Siispä kuivataan kädet mieluummin ilmavirrassa ja kannetaan omat kangaskassit mukana kauppaan – helppoa kuin heinänteko!

Suurin osa vinkeistä on kaikille tuttuja, ja välillä teksti tuntuu itsestään selvältä tai vanhan kertaukselta. Tällaisten oppaiden kauneus piilee kuitenkin siinä, että lukija alkaa heti miettiä omaa elämäänsä ja sitä, mitä vielä voisi tehdä ympäristönsä eteen. Poimin itselleni heti käyttöön monta vinkkiä, jotka kylläkin ovat ennestään tuttuja mutta tuntuvat unohtuvan arjen tohinassa.

Erityiskiitoksen kääntäjä ansaitsee siitä, että sisältö on sovellettu Suomen oloihin. Lukuisat esimerkit ja huolellisesti laadittu linkkilista liittyvät Suomeen vaikka teos onkin alun perin brittiläinen.

Mitäkö itse opin ja aion soveltaa omaan elämääni? Ainakin sen, että en enää jätä kännykän akkua latautumaan yötä vasten vaan lataan sen illalla täyteen. Akun lataaminen kestää noin tunnin eikä ole mitään järkeä antaa sen latautua 7-8 tuntia turhaan. Innostuin myös eettisestä sijoittamisesta. Olimme jo pitkään miettineet rahastosäästämistä lapsille; seuraavalla pankkireissulla aion ottaa selvää erilaisista rahastosäästämismuodoista, jotka tekisivät myös hyvää maailmalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti