tiistai 16. marraskuuta 2010

Kirjat: Climate Change: Simple Things You Can Do to Make A Difference


Jon Cliftin ja Amanda Cuthbertin kirjoittama opus "Climate Change: Simple Things You Can Do to Make a Difference" (Greenbooks, 2008) vie lukemiseen aikaa noin puoli tuntia. 91 sivuun on mahdutettu selkokielellä kirjoitettua tietoa ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä yksilö voi tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Annetut vinkit liittyvät muunmuassa kodin lämmitykseen, vedenkulutukseen, sähkölaitteiden käyttöön, jätteiden lajitteluun, matkustamiseen ja kompostointiin.

Kirja ei tarjoa paljoakaan uutta mutta muistuttaa lukijoita siitä, että pienillä asioilla voi oikeasti olla suuri merkitys. Itse ilostuin siitä, että noudatan jo elämässäni lähes jokaista kirjan ohjetta. Jokaisessa osiossa kerrotaan, mitä yksilö voi tehdä samantien pienentääkseen hiilijalanjälkeään ja mitä voisi tehdä pidemmällä tähtäimellä. Lopuksi muistutetaan kaikkein tärkeimmästä: "jos teet vain yhden asian niin tee tämä..."

Parasta antia opuksessa ovat havainnollistavat esimerkit, jotka tosin kertovat Yhdysvalloista, mutta avaavat hyvin silmiä:

  • Yhdysvalloissa ostetaan yli 150 miljoonaa uutta kännykkää vuosittain ja yli 425 000 vanhaa kännykkää heitetään menemään.

  • Yhdysvalloissa käytetään päivittäin 50 miljoonaa kertakäyttövaippaa.

  • Melkein kolmasosa ostetusta ruoasta heitetään pois.

  • 300 miljoonaa käytettyä mustekasettia heitetään pois vuosittain.

  • Yli puolet kaikista automatkoista ovat alle viiden kilometrin matkoja.

  • Yli neljännes kaikesta puhtaasta, juomaksi kelpaavasta vedestä käytetään vessan huuhteluun.
Kirjan lopussa on hyödyllinen linkkikokoelma ympäristöön ja kuluttamiseen liittyvistä nettisivuista, tosin amerikkalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Lisää amerikkalaisten kulutustottumuksista ja kierrätysvinkeistä voi lukea esimerkiksi Oberlin Collegen sivuilta.

Ja mikäköhän olisi se yksi uusi asia, jonka voisin tehdä tästä eteenpäin? Ehkäpä pestä enemmän pyykkiä - sieltä puhtaammasta päästä - 30 asteen pikaohjelmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti